BORILAČKI SPORT KAO KONDICIJSKA PRIPREMA

Body Workout je trening snage “CORE-a” (eng;core = jezgra) dizajniran s namjerom da izazove što veći adaptacijski odgovor organizma. Umjesto izoliranosti unutar klasičnih teretana u kojima ljudi provode sate i sate dižući utege, Body Workout je puno raznovrsniji oblik vježbanja. . Pravi fitnes, prema standardima Body Workouta, se ustvari temelji na povećanju radnih kapaciteta unutar spomenutih parametara, a to se postiže hormonskim i neurološkim prilagodbama do kojih dolazi poboljšanjem metabolizma Body Workout nije specijaliziran program nego namjeran pokušaj optimalizacije fižičke spremnosti temeljen na trima osnovnim standardima:

1. Optimalizacija svih 10 domena motoričkih i funkcionalnih sposobnosti (kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, preciznost). Uspješnost rješavanja sportskih rezultata. Energetski sustavi koji pokreću sve funkcije ljudskog organizma.

 

On priprema tijelo da bude dobro u više stvari, a ne samo u jednoj. Ideja je stalno mjenjati treninge, tako da se tijelo nikada ne adaptira na ono što mu spremimo. Karakteristika Crossfit-a je kotistenje vrlo malo rekvizita u usporedbi sa modernim fitness centrima. Uz korištenje maloga broja rekvizita, koji se mogu iskoristiti na bezbroj naćina, koriste se i neki tradicionalni rekviziti (girje-kattlebell,ergometri,bicikli,šipke sa utezima), kao i neki ne konvencionalni (TRX,gimnastičarske karike,štrikovi,kamionske gume, maljevi itd.).

 

TIPIČNE VJEŽBE TEMELJEM MODALITETA

Gimnastika

– čučnjevi (bez utega)

– zgibovi

– sklekovi na tlu

– sklekovi (na gimnastičkim kolutovima)

– stoj na rukama

– penjanje na konop

– “Muscle up” (na kolutu iz visećeg položaja prislon s ispruženim rukama na gornjoj točki sklekova)

– sklekovi u stoju na rukama

– leđnjaci

– trbušne kontrakcije

– skokovi

– iskorak

 

Metaboličko kondicioniranje

– trčanje

– vožnja bicikla

– veslanje

– vježbe s užetom za preskakanje

 

Dizanje utega

– čučnjevi

– izdržaji u predručenju

– dizanje utega (na prsa)

– potisci

– izbačaj (pokret kao kod dizača utega)

– dizanje i trzaj (pokret kao kod dizača utega)

– vježbe s medicinkom

– mahanje s utezima (pomoću ručke)

 

Potrebe olimpijskih sportaša i naših djedova ne razlikuju se po vrsti nego po stupnju. Postepeni princip individualizacije, intenzitet i opterećenje se prilagođavaju vama i vašim trenutnim sposobnostima, a ne vi vježbama. Body Workout treninzi su vrlo zabavni uslijed raznovrsnosti, a i zbog mogućnosti grupnog, natjecateljskog treniranja.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

X