UVOD

Trening s utezima je u borilačkom sportu neizmjerno potreban jer pomaže borcima da budu brži, eksplozivnij, snažniji, a samim time i bolji borci.

U ovom radu ćemo se baviti treningom snage putem odličnog rekvizita koji je sve više prisutan u svijetu borilačkih sportova – kettlebell (girya).

Girja (eng. kettlebell) je rekvizit napravljen od lijevanog željeza koji izgleda poput kugle sa drškom. Možemo ga nazvati zvonastim utegom.

Iako jedno od najstarijih trening pomagala, istovremeno je relativno novo sredstvo treninga u modernim sportskim trendovima. U zadnje vrijeme sve više se popularizira njegovo korištenje zbog rezultata koje pokazuje njegova upotreba. Proizvodi se u različitim težinama, iako se originalne ruske girje mjere u poodima tj. pud (ruski ???) što iznosi otprilike 16 kg (točnije 16,38) tj. 36 funti (točnije 36,11). Poodi su mjerne jedinice za težinu starog ruskog mjernog sustava i prvi put se spominju u 12 stoljeću. Kao mjerna jedinica prestale su se upotrebljavati 1924 godine. Girje (kettlebells) su se proizvodile u tri različite veličine: jedan pood, jedan i pol pood i dva pooda, a danas se proizvode od 2 kg do 56 kg, ponegdje i u razmacima od po 2 kg, slično bučicama što ima svoje prednosti ali i mane.

 

ZAŠTO KORISTITI GIRYE U TRENINGU?

Jedna od najvećih pogrešaka koju mnogi borci čine imaju veze sa treningom snage. Mnogi treninzi snage tih boraca sastoje se od body – building vježbi poput biceps pregiba, triceps opružanja ili na trenažerima. Najbolje što vam takve vježbe mogu ponuditi su veći i snažniji mišići. Najvjerojatnije će vam takve vježbe učiniti tijelo krutim i naučiti vas kako izolirati vaše mišiće umjesto kako koristiti tijelo kao cjelinu što je katastrofalno za borbu. Dok su standardne body – building vježbe jako dobre za podizanje mišićne mase kako bi borac prešao u višu kategoriju njihov utjecaj nema nikakav specifičan prijenos na borbu. S druge strane sa girjama se može izvoditi velik broj kompleksnih vježbi s ciljem razvoja eksplozivne snage (npr. trzaji, nabačaji, izbačaji), a ujedno se mogu izvoditi na način da se poboljšava mišićna izdržljivost ako se izvodi sa većim brojem ponavljanja (npr. jednoručni ili dvoručni nabačaj i izbačaj), zatim fleksibilnost (jednoručna ili dvoručna vjetrenjača). Također ih borci mogu koristiti u sklopu svoje dvorane ili ih mogu nositi na put i slično nije slučaj sa slobodnim utezima ili trenažerima. Iako postoji velik broj vježbi s giryama u ovom članku biti će pokazane neke od vježbi koje su dobre za primjenu u borbama..

 

PRIKAZ VJEŽBI S GIRYAMA

Vježba broj 1: Tursko ustajanje (Turkish Get-up Lunge Style)

Prvo ćemo objasniti vježbu koja je jedna od omiljenih kod velikog broja boraca čija je specijalnost parter. To je tursko ustajanje (Turkish Get-ups). Osim utjecaja na razvoj snage ova vježba također zahtijeva visok nivo koordinacije, fleksibilnosti i ravnoteže.

Na početku vježbe ležimo na leđima i sa desnom rukom koja je ispružena držimo giryu (slika 2 i 3). Lijeva ruka se nalazi opružena na podlozi pod 45 stupnjeva u odnosu na tijelo. Desna noga je pogrčena. U prvom dijelu vježbe izvodimo pretklon trupa (trbušnjak) i istovremeno se malo rolamo prema lijevoj ruci koja je opružena te snažno upiremo desnom nogom u podlogu (slika 4). Nakon toga podižemo kukove i oslanjamo se na lijevu ruku (slika 5). Poslije toga lijevu nogu savijamo i stavljamo ispod tijela (slika 6). Cijelo vrijeme nam je pogled usmjeren prema giryi. Nakon toga se okrećemo i zauzimamo položaj za iskorak (slika 7). Završni dio je podizanje u uspravni položaj (slika 8). Postoji i varijanta gdje se podižemo u čučanj (slika 9), a ne u iskorak i ona se tada naziva Tursko ustajanje – čučanj stil (Turkish Get-up Squat Style). Isto napravimo na drugu stranu odnosno sa drugom rukom i nogom.

 

 

Vježba broj 2: Kompletni napad (Full body attack)

Sljedeća vježba je usmjerena na podizanje iz partera, a kreirao ju je Mike Mahler posebno za MMA borce. Možemo ju nazvati Kompletni napad (Full body attack). Uz to što ima veliku prenosivost na sport ova vježba će vas dovesti u nevjerojatnu formu. Pogotovo ako koristite girye velikih težina npr. 32 kilograma.

Stavite dvije girye na pod u razmaku širine ramena (slika 10). Krenite iz položaja gornje pozicije skleka sa obje ruke na giryama (slika 11). Izvedite sklek na giryama. Trenutak nakon što izvedete sklek, naglo skočite naprijed još uvijek držeći girye (slika 12). Sada ste u početnom položaju nabačaja. Nabacite obje girye koristeći eksplozivnu kretnju kukova (slika 13). Laktovi bi trebali biti uvučeni jedan prema drugome i naslanjati se na trbuh.Sada izvedite sve unatrag i zatim ponovite. Počnite sa 3 serije po 5 ponavljanja, 2 – 3 puta tjedno sve dok ne postanete dovoljno sigurni u svoju izvedbu. Nakon što ste savladali tehniku počnite izvoditi 3 serije po 10 ponavljanja. Ako imate ispod 90 kg neka vam bude cilj izvesti 25 ponavljanja bez odmora sa giryama od 24 kg. Ako imate više od 90 kg neka vam cilj bude izvesti 25 ponavljanja sa giryama od 32 kg.

 

Vježba broj 3: Kompletna obrana (Full body defense)

Uz učenje kako se eksplozivno dići sa poda, MMA borac mora biti sposoban brzo prijeći iz stajanja na pod i izbjegavati rušenja. Upravo u tome će vam pomoći “Kompletna obrana”. Započnite vježbu tako da nabacite dvije girye na ramena (slika 14). Gurajte zdjelicu naprijed tako da vam laktovi dodiruju trbuh u toj poziciji. Zatim girye spustite na pod u jednoj čistoj, neprekinutoj kretnji. Kada su girye na podu ekspolzivno izvedite “sprawl” ili obranu od rušenja tako što ćete noge izbaciti iza sebe, a kukove nastavite potiskivati prema podu (slika 15). Rukama, koje su potpuno opružene, nastavite držati girye. Zatim opet prijeđite u položaj nabačaja i ponovite kretnju (slika 16 i 17). Počnite sa 3 serije po 5 ponavljanja, 2 – 3 puta tjedno sve dok ne postanete dovoljno sigurni u svoju izvedbu. Nakon što ste savladali tehniku počnite izvoditi 3 serije po 10 ponavljanja. Ako imate ispod 90 kg neka vam bude cilj izvesti 25 ponavljanja bez odmora sa giryama od 24 kg. Ako imate više od 90 kg neka vam cilj bude izvesti 25 ponavljanja sa giryama od 32 kg. Ako želite pojačati kompleksnost vježbe tada možete na kraju ubaciti i izbačaj (slika 18).

 

Vježba broj 4: Pačji hod sa giryama (Kettlebell Duck Walk)

Jedan od najvažnijih elemenata koje MMA borac mora posjedovati je snažno rušenje. Jedna od vježbi snage s giryma koja vam može u tome pomoći je Pačji hod s giryama. Pačji hod modeliran je prema potezu kojeg koriste rvači za rušenje protivnika. Mnogi borci izvode ovu vježbu bez opterećenja što je pohvalno jer ovo je jako korisna vježba, ali nažalost u borbi se suprotstavljate otporu vašeg protivnika pa će dodatno opterećenje u obliku giryi učiniti čuda za izgradnju snage i eksplozivnosti.

Započnite kretnju iz položaja nabačaja držeći samo jednu giryu (slika 19). Izvedite prednji iskorak držeći giryu u položaju nabačaja (slika 20). Sada vam je koljeno na istoj strani kao i girya pod pravim kutom dok suprotno koljeno dodiruje pod. Zakoračite naprijed sa nogom na strani girye ne odvajajući stopalo od poda već samo spustite koljeno na pod ispred vas (slika 21). Girya ostaje na mijestu čitavo vrijeme. Zatim sa slobodnom nogom zakoračite prema naprijed odvajajući stopalo od poda (slika 22). Ovaj korak mora biti duži od običnog ali ipak ne predug da naruši ravnotežu. Ponovno se nalazite u istom položaju. Sada sve to ponovite. Vrlo važna stvar je uvijek gledati naprijed. Jednom kada započnete pačji hod nemojte stajati.Ovo nije vježba koja se mora izvoditi sporo već snažno i brzo.

Zamislite si da morate proči kroz protivnika.Udahnite prije izvođenja i zatim izdahnite nakon izvođenja. Kako bi izbjegli ozljeđivanje koljena,vježbajte “Pačji hod” na mekoj travi ili strunjači. Napravite 10 ponavljanja za svaku stranu.

 

Vježba broj 5: Dvoručni zamah s giryom i hvatanje

Jedna od vježbi koja je dobra za razvoj trupa je zamah sa girjom nakon kojeg hvatate giryu. U početnom položaju girya se nalazi ispred tijela te ju držimo s obje ruke. Noge su lagano savijene (slika 23). Nakon zamaha kukovima u visini grudiju hvatamo giryu te ju držimo 1 – 3 sekunde i vraćamo u početni položaj nakon kojeg sve ponavljamo. Ova vježba je osim za razvoj snage trupa jako dobra za razvoj ručnog stiska odnosno hvata što ima veliku važnost u MMA pgotovo u borbi u parteru.

 

Primjer treninga

Kao primjer treninga predstaviti ćemo program treninga koji je napravio i koristi Steve Maxwell svjetski prvak u brazilskom jiu jitsu i kettlebell trener. .

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

X