Želite li svladati osnove rekreativnog boksa, u kratkom vremenu steći odličnu kondiciju, izbaciti iz sebe negativnu energiju, rješenje za vas je – FIT BOX & FREEMOTION!!

Što je to zapravo FIT BOX (FITNESS BOXING)? U zadnjih nekoliko godina popularnost fit box-a u svijetu znatno je porasla. Fitness treneri koji su se osobno bavili natjecateljski ili rekreativno boksom, pokušali su prenjeti benefite boksačkog treninga na rekreativce. Poznato je da su boksači kondicijski izuzetno pripremljeni sportaši. Njihovi treninzi su vrlo naporni i zahtjevni. No, kad nam nije cilj stvoriti boksača natjecatelja, već rekreativca dovesti u odličnu formu, tada boksački trening zapravo postaje FIT BOX. 
Svega nekoliko treninga potrebno je početniku rekreativcu da svlada osnovnu boksačku tehniku. Veliko zadovoljstvo osjeti svaki početnik kad uspije pravilno zadati udarac u vreču ili fokuser. Zaista je „gušt“ nakon napornog dana dobro se „ispucati“ na vreči i izbaciti iz sebe svu negativnu energiju nakupljenu tijekom dana.

Dakle, danas više nije potrebno kružiti oko boksačke dvorane bojeći se ući, jer vas unutra čekaju sumnjivi tipovi spremni da vas na prvom treningu dobro „namlate“. Ta su vremena na sreću iza nas. Danas u fitness centrima i klubovima treniraju žene i muškarci svih dobnih skupina. Od klinaca do „penzića“, od domaćica do managera, danas svi mogu trenirati FIT BOX i uz njega se osječati odlično!

Naravno, svatko trenira primjerenim intenzitetom i pristup je isključivo individualan. Radi se tehnika udaraca, popularni „shadow boxing“ (boks sa sjenom), zatim vježbe na vreči i fokuserima, vježbe u parovima, a prema afinitetu i razini adrenalina i kontrolirani sparing (nije obvezan!).

U „majstorskoj radionici“ fitness centra DREAM GYM osmislili smo originalan i vrlo učinkovit program koji čini sinergiju kružno-intervalnog treninga i fit boxa – FIT BOX & FREE MOTION. Na taj način dobili smo odličan spoj koji garantira rješavanje suvišnih kilograma, savladavanje osnova rekreativnog boksa i super osječaj na kraju treninga! 

Trening je podijeljen u 4 koraka. STEP 1 čini zagrijavanje, slijedi STEP 2 kružno – intervalni dio treninga (vidi FREE MOTION 45 TOTAL BODY by DREAM GYM!). To je dio treninga gdje postižemo super kondiciju i snagu. Nakon toga slijedi STEP 3 FIT BOX dio treninga. Ovaj dio treninga traje čistih cca. 30 minuta. U praksi to znači otprilike 8 -10 rundi po 2 minute s po 45 sekundi odmora između rundi. Ponekad runde traju 3 minute, a odmor 1 minutu. „Miksajući“ trajanje rundi i odmora, ne dozvoljavamo tijelu da se privikne na napor. Pokazalo se da je ovo optimalan broj rundi za većinu rekreativaca. Na kraju dolazi STEP 4 „hlađenje“ i istezanje (stretching). 

Sinergijom kružno – intervalnog treninga i fit boxa „izvlačimo“ maksimum iz svakog polaznika. Trening traje 60 minuta, nema ni minute „praznog hoda“, vježbe i trenažeri su raznoliki. Atmosfera na treningu je izuzetno poticajna. Kad članovi na kraju treninga kažu da im je trening „proletio“ to nam je najbolji dokaz da su zadovoljni.

Po ovom sistemu mogu trenirati rekreativci i profi sportaši. Sportaši različitih sportova trenirajući na ovaj način u krako vrijeme podižu svoju kondiciju na zavidnu razinu. Također, klijenti koji se odluče za OSOBNOG FITNESS TRENERA u našem centru, između ostalog, također rade po ovom programu i napredak je vrlo brz. 

FIT BOX & FREE MOTION je jedan od programa trening sistema DREAM GYM MANIA koji se stalno nadograđuje.

 

STEP 1: WARM UP – ZAGRIJAVANJE I ISTEZANJE 15 MIN

Elementi: aerobic, thai bo, fit box, streching

Tranažeri: bučice, kettlebellsi, BOSU balanseri, utezi za zglobove, medicinke, vijače, spinning bicikli, trake za trčanje, Veslački ergometri, steperi, elipteri i dr

 

STEP 2: KRUŽNO-INTERVALNI TRENING 15-20 min.

Krug se sastoji od 4-12 radnih stanica. Radi se u intervalima 30-60 sek. Odmor od 1-2min. na kraju kruga. Izmjenjuju se vježbe snage sa aerobnim vježbama. 

Time postižemo MAKSIMALNO sagorjevanje viška kilograma (puls na razini 60-80 % max.), te povećanje snage i izdržljivosti.

Trenažeri: FreeMotion fitness sprave, step klupice, spinning bicikli, vijače, medicinke, fit box vreće, trake za trčanje, ergometri, steperi, trampolini i dr.

 

STEP 3: FIT BOX 25-30 min.

Naučite osnove boksa u svega nekoliko treninga. Izbacite iz sebe negativnu energiju i steknite odličnu kondiciju. Individualni pristup na početnoj i naprednoj razini.

Trenažeri: fit box vreče i lopte, fokuseri, rad u parovima (vježbe i sparing), vijače, bučice i dr.

 

STEP 4: COOL DOWN – “hlađenje” 5-10 min.

Istezanje (stretching uz elemente yoge i pilatesa)) i jačanje trbušnih i leđnih mišića

Created by:

Tomislav Dolušić, prof. kineziologije

Osobni fitness & fit box trener

 

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

X